Tisztelt Szülők!
Tisztelt Diákok! 

Mivel továbbra is a két legfontosabb feladatunk a tananyag átadása, valamint a diákjaink otthon tartása, foglalkoztatása rendszer szerint. Ezért az intézményünkben bevezetett tantermen kívüli munkarend alapjaiban egyenlőre nem változik.

Az idáig jelentkező tanulói/szülői és tanári visszajelzések valamint a fenntartói kérésnek megfelelően azonban az iskolánkban alkalmazott digitális munkarenddel kapcsolatban az alábbi módosítások lépnek érvénybe.

1.) Tanulói kérésre (egyedi eset, technikai problémák végett) lehetőség van a feladatokat az órát megelőzően is kiadni, de az óra anyagának teljesítése (jegyzet, órai munka, feladat)  - leginkább a classroom feladat részében - legyenek az óra végéig leadva. Ezzel lehetőségük lesz a problémát jelző diákjainknak, hogy a feladatot az általuk alkalmasnak tartott időben oldják meg, így nem kell rendelkezésre állniuk (on-line) azon az órarendi órán.

2.) Amennyiben – indokolt esetben előre látva - a következő óra vagy órák feldolgozandó anyaga lehetővé teszi nem tesszük kötelezővé a valós idejű jelenlétet a diákjainktól (kiadott feldolgozandó téma, rajz vagy szakmai blokk egy része stb. ). Ezt előre be kell jelenteni a diákjainknak, s ezután újból kontakt órákkal folytatódik a tanítás a rendszeres foglalkoztatás értelmében. A kollégák ezen órákon jelentkező diákkérdésekre valamelyest nagyobb válaszidővel reagálhatnak.

3.) Az adatforgalmat próbáljuk csökkenteni oly módon, hogy legalább a kiváltható videók és előadások, filmek helyett fényképeket (könyv, vagy segédanyag), prezentációkat, saját jegyzeteket használunk.

4.) A testnevelés órák közül néhány eleve nem kontakt óra. Ezért a délelőtti órákban szereplő testnevelés órák helyett előre tud jönni néhány más tanóra az órarendben. Ezek a változások a testnevelőtanárok és osztályfőnökök által megtörtént tanulóértesítések után hétfőtől (2020.03.30) lépnek érvénybe. A pontos óracserék a Krétában is módosítva lesznek. 

 5. A vizsgák előtt álló diákjaink vizsgájáról egyenlőre információval nem szolgálhatok, de a kollégák ezen évfolyamokban (12 és 13. évfolyam) törekednek súlyozottan a vizsgák követelményeire összpontosítani az egyéb tantárgyak anyagainak redukálásával

6.) Egy hét tapasztalat után látható, hogy mennyit várhatunk el diákjainktól, mindannyian észleltük, hogy ezzel a tanítási módszerrel – tantárgytól függően - a 45 perces órába mi fér bele. Ezért törekszünk arra, hogy a kiadott feldolgozandó anyag mennyiségét úgy alakítsuk ki, hogy időtartamban elvégezhetetlen feladatot ne várjunk el, túl sok terhet ne rójunk diákjainkra, (talán egyéb otthoni feladattal is ellátják).

Sajnálatosan ez az új oktatási forma rengeteg pluszmunkát követel szülőktől/tanároktól egyaránt, így nem meglepő módon személy szerint alig várom a tanulók megjelenését itt az intézményben, de erre egyenlőre határidőt nem látunk. Kollégáim próbálják a maximumot kihozni ebből a helyzetből, ami jól láthatóan nagyrészt sikerül is. Ezt követően is kérem, forduljanak az osztályfőnökhöz bármely problémával, valamint figyeljék folyamatosan intézményünk internetes hircsatornáit (KRÉTA, Weblap, email).

Továbbiakban is sok türelmet, kitartást de legfőképpen jó egészséget kívánok.


Üdvözlettel:
Kaposvár, 2020-03-26
Surányi Péter
igazgató
Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium