Tisztelt Tanulók!
Tisztelt Szülők, Gondviselők!
Tisztelt Pedagógusok!

Az alábbiakban tájékoztatom Önöket a korona vírus terjedésének megakadályozása céljából tett intézkedéseinkről illetve kérem a lentebb megfogalmazott óvó intézkedések betartását.

 

Megelőzés

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. 

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést

  • - Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.  
  • - Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!
  • - Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
  • - Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
  • - Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!
  • - Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!
  • - Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
  • - Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!

Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést.

Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!

El lehet kapni a betegséget olyan személytől, akinek nincsenek tünetei?
A betegség terjedése főleg a fertőzött személyek által kiköhögött, kilélegzett cseppeken keresztül történik. Annak a kockázata, hogy olyasvalakitől kapjuk el a betegséget, akinek egyáltalán nincsenek tünetei nagyon alacsony. Ugyanakkor, sok betegnél csupán enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért elképzelhető, hogy olyasvalakitől kaphatjuk el a betegséget, akinél csupán enyhe köhögés jelentkezik és nem érzi betegnek magát.

 

Iskolánk megelőző intézkedései

Minden iskolai programot, ünnepséget, tábort, erdei iskolát, túrát, osztálykirándulást, külföldi utazást – beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az ERASMUS és ERASMUS+ programot, a külföldi nyelvtanfolyamot, valamint a testvériskolai látogatásokat is –, lemondunk a tanulók, a pedagógusok és családjaik biztonsága érdekében. A március 15-i Nemzeti Ünneppel kapcsolatos megemlékezésre is csak rádióműsor formájában kerül sor!

Elmarad az ERASMUS+ program március 25-re tervezett tájékoztató konferenciája, illetve maga az áprilisban tervezett kiutazás időpontja átütemezésre kerül.

Várhatóan a nyári nyelvi programon való részvételt is érinti az intézkedés, melyről későbbi időpontban adunk részletes tájékoztatást.

Az iskola épületében, mosdóiban fertőtlenítő szert tartalmazó flakonok kihelyezésére kerül sor a napokban, a már meglévő szappanadagolók mellé. Takarítóink naponta többször fertőtlenítik a tantermek, kollégiumi szobák kilincseit, a vizesblokkok tartozékait. A mosdókban a textil kendő helyett mindenhol papírtörölköző található. A holnapi napon az osztálytermekben, ill. közösségi tereken papír zsebkendőket tartalmazó dobozokat helyezünk ki. Rendszeresen fertőtlenítjük a számítógépek billentyűzeteit, ill. az egereket.

 

Iskolánk kérése szülők, tanulók, pedagógusok felé

Hívjuk fel a gyermekek figyelmét arra, hogy az egymásnak átadott tárgyak (mobil telefon, készpénz, golyóstoll, stb.) is lehetnek vírushordozók és mindarra amit jelen levél ’Megelőzés’ fejezetében olvastak.

Az indokolatlan pánik elkerülése érdekében, csak a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon (https://koronavirus.gov.hu) szereplő információkat vegyék figyelembe. Azok, akik bármilyen módon kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel itthon vagy külföldi tartózkodásuk során, ne menjenek be az iskolába, maradjanak otthon és haladéktalanul hívják fel telefonon a háziorvosukat, és kövessék az ő utasításait, ezen kívül más teendőjük nincsen.

Mindannyiunk elemi érdeke, hogy a fertőzést megelőzzük, éppen ezért elvárt a folyamatos és nagyfokú odafigyelést mindenkitől. Felhívom a figyelmüket, hogy a megelőzésről és a helyes kézmosásról szóló videókat a https://koronavirus.gov.hu/megelozes linken érhetik el.

Iskolánk továbbra is az Operatív Törzs döntései értelmében fog eljárni a járvánnyal kapcsolatban. Folyamatosan tájékoztatjuk intézkedéseinkről az érintetteket ezért kérem, hogy elektronikus elérhetőségeinket (www.kapos-zichy.hu, illetve a Kréta program) rendszeresen figyeljék.

 

Kaposvár, 2020. 03. 11.
Surányi Péter
igazgató